Moczenie łóżka w nocy
Kącik dla rodziców. Wszystko o dzieciach, rodzicielstwie, problemach i radościach.
Moczenie łóżka w nocy
Post autor: Łunia »
Zacznę od tego, że jestem mamą pięcioletniego Kacpra. Mamy taki problem, że synowi nadal zdarza się nocą zmoczyć łóżko, nie wiem, czy powinnam się tym bardzo przejmować, czy w tym wieku jest to jeszcze normalna sytuacja?
Re: Moczenie łóżka w nocy
Post autor: Mętna »
Jak często to się zdarza? Do 5 roku to jeszcze norma, ale później już nie powinno, chyba że to jakaś infekcja. Próbowałaś kontaktować się z lekarzem? Póki co zajrzyj na stronę suchyporanek.pl - znajdziesz tam dużo porad i informacji na temat moczenia nocnego. Warto pobrać i wypełniać dzienniczek mikcji (jest darmowy), przyda się na wizycie u lekarza, ale też jest pomocny dla własnej obserwacji.
Post autor: Grażyna Nowa »
Moczenie łóżka w nocy może być spowodowane bakteryjnym i grzybiczym spaleniem pochwy. Dochodzi wtedy do zaburzeń czucia, przez co pojawia się problem nietrzymania moczu. Pomocny w tego typy schorzeniach może okazać się https://octenisept.pl/c/zastosowanie/in ... -u-kobiet/, który hamuje rozwój bakterii.
Post autor: Naśna »
No to na pewno jest przyczyna moczenia nocnego u małego chłopcaGrażyna Nowa pisze: ↑27 sty 2021, 16:25 Moczenie łóżka w nocy może być spowodowane bakteryjnym i grzybiczym spaleniem pochwy

Jeśli chodzi o temat, to przede wszystkim wizyta u pediatry podstawowe badania. może jakieś stresy? Zaobserwuj, w jakich sytuacjach się pojawia najczęściej.
Post autor: rożka »
Można spróbować też alarmem wybudzeniowym, nam pomógł. To takie urządzenie, którego sondę umieszcza się w majtkach dziecka i w kontakcie z wilgocią wydaje dźwięk - dziecko się wybudza i kończy siku w toalecie. Z czasem wyrabia się u dziecka taki nawyk wstawania na siku i alarm można odstawić.
Post autor: małaczarna »
A gdzie się taki alarm kupuje? To jest an receptę, wymaga konsultacji z lekarzem czy mogę stosować u dziecka na własną rękę?rożka pisze: ↑29 sty 2021, 12:58 Można spróbować też alarmem wybudzeniowym, nam pomógł. To takie urządzenie, którego sondę umieszcza się w majtkach dziecka i w kontakcie z wilgocią wydaje dźwięk - dziecko się wybudza i kończy siku w toalecie. Z czasem wyrabia się u dziecka taki nawyk wstawania na siku i alarm można odstawić.
Post autor: Mańka »
Recepta nie jest potrzebna, alarm wybudzeniowy możesz zakupić na własną rękę, ale oczywiście nie ma przeciwwskazań, żeby skonsultować to z lekarzem na wizycie. Bez problemu kupisz go przez internet, a stacjonarnie zapytaj w aptece lub sklepie medycznym.
Post autor: Łucja »
Do takich obserwacji można pobrać ze strony www.suchyporanek.pl taki zapis nastrojów. Jest do pobrania w pdfNaśna pisze: ↑28 sty 2021, 21:45 No to na pewno jest przyczyna moczenia nocnego u małego chłopcaludzie, czytacie czasem wątki?
Jeśli chodzi o temat, to przede wszystkim wizyta u pediatry podstawowe badania. może jakieś stresy? Zaobserwuj, w jakich sytuacjach się pojawia najczęściej.
Post autor: eińa »
Widziałam, że na tej stronie można pobrać również aplikację, czy te rzeczy są bezpłatne? Orientujesz się?Łucja pisze: ↑22 lut 2021, 17:20Do takich obserwacji można pobrać ze strony www.suchyporanek.pl taki zapis nastrojów. Jest do pobrania w pdfNaśna pisze: ↑28 sty 2021, 21:45 No to na pewno jest przyczyna moczenia nocnego u małego chłopcaludzie, czytacie czasem wątki?
Post autor: Mańka »
[/quote]
Do takich obserwacji można pobrać ze strony www.suchyporanek.pl taki zapis nastrojów. Jest do pobrania w pdf
[/quote]
Widziałam, że na tej stronie można pobrać również aplikację, czy te rzeczy są bezpłatne? Orientujesz się?
[/quote]
Wszystko jest do pobrania bezpłatnie
Nic, tylko brać i wypełniać, bo to bardzo przydatne rzeczy.
serwis obiadowy alba
Do takich obserwacji można pobrać ze strony www.suchyporanek.pl taki zapis nastrojów. Jest do pobrania w pdf
[/quote]
Widziałam, że na tej stronie można pobrać również aplikację, czy te rzeczy są bezpłatne? Orientujesz się?
[/quote]
Wszystko jest do pobrania bezpłatnie

serwis obiadowy alba
Post autor: ośka »
U nas też pojawiał się taki problem, na szczęście przeszło samo, ale wiadomo często wymaga to konsultacji z lekarzem. Bardzo pomocne okazały się podkłady na łóżko z Teny do kupienia w doz.Łunia pisze: ↑26 sty 2021, 18:52 Zacznę od tego, że jestem mamą pięcioletniego Kacpra. Mamy taki problem, że synowi nadal zdarza się nocą zmoczyć łóżko, nie wiem, czy powinnam się tym bardzo przejmować, czy w tym wieku jest to jeszcze normalna sytuacja?
Post autor: Małka »
A ja słyszałam coś, że na takie wkładki chłonne, podkłady, można uzyskać dofinansowanie. Nie wiesz może, na jakiej zasadzie to się odbywa?ośka pisze: ↑27 kwie 2021, 9:57 U nas też pojawiał się taki problem, na szczęście przeszło samo, ale wiadomo często wymaga to konsultacji z lekarzem. Bardzo pomocne okazały się podkłady na łóżko z Teny do kupienia w doz.
Post autor: osiłka »
Można, na pewno potrzebne jest zlecenie od lekarza, ale możesz też poczytać na stronie doz tam jest dużo informacji.Małka pisze: ↑30 kwie 2021, 23:58A ja słyszałam coś, że na takie wkładki chłonne, podkłady, można uzyskać dofinansowanie. Nie wiesz może, na jakiej zasadzie to się odbywa?ośka pisze: ↑27 kwie 2021, 9:57 U nas też pojawiał się taki problem, na szczęście przeszło samo, ale wiadomo często wymaga to konsultacji z lekarzem. Bardzo pomocne okazały się podkłady na łóżko z Teny do kupienia w doz.