Witajcie,
jestem na etapie rozplanowania lokalizacji puszek, gniazdek, włączników etc. Do domu będzie doprowadzony światłowód (przez przepust w płycie). Jak dalej w domu poprowadzić sieć? Zależy mi na dwóch routerach Wi-Fi, aby wszędzie w domu był zasięg (130 m2 parter). Czy dobrze rozumiem, że kabel światłowodowy wyjdzie np. w wiatrołapie, tam podłaczę jeden router, a potem kablami ethernet drugi router i TV?
Jakie macie praktyczne uwagi przy rozplanowaniu internetu w domu?
Jak przygotować dom pod światłowód
Jakie jest Twoje hobby? Co robisz po pracy? Co sprawia Ci przyjemność? Dołącz do społeczności ludzi, którzy podzielają Twoje zainteresowania!
Re: Jak przygotować dom pod światłowód
Post autor: Jamar »
Po pierwsze potrzebujesz jeden router, jeden switch oraz 2 acces pointy aby to miało ręce i nogi. Nie wpuszczasz światłowodu w wiatrołapie tylko w pomieszczeniu np technicznym gdzie będzie szafa rack ze wszystkimi urządzeniami (wspomniane wyżej, plus jakiś monitoring i tym podobne rzeczy).
W domu robisz sieć kablową, opartą o Cat.6. W miejscach gdzie będą accespointy (np na ścianie) ciagniesz 2 skrętki + ewentualnie zasilanie. W miejscach bardziej strategicznych jak np. ścianka multimedialna w salonie, gabinet dociągasz kilka skrętek oraz mikrorurkę aby w przyszłości wpuścić do niej światłowód. Wszystkie kable schodzą się do wspomnianej wyżej szafy rack.
Polecam używanie access pointów zasilanych z POE.
https://bilgorajska.pl/aktualnosc,24621 ... nkcje.html
Więcej informacji wyczytasz na tej stronie.
W domu robisz sieć kablową, opartą o Cat.6. W miejscach gdzie będą accespointy (np na ścianie) ciagniesz 2 skrętki + ewentualnie zasilanie. W miejscach bardziej strategicznych jak np. ścianka multimedialna w salonie, gabinet dociągasz kilka skrętek oraz mikrorurkę aby w przyszłości wpuścić do niej światłowód. Wszystkie kable schodzą się do wspomnianej wyżej szafy rack.
Polecam używanie access pointów zasilanych z POE.
https://bilgorajska.pl/aktualnosc,24621 ... nkcje.html
Więcej informacji wyczytasz na tej stronie.
Re: Jak przygotować dom pod światłowód
Post autor: kelly88 »
A co możecie mi powiedzieć przykładowo o firmie KOBA? Czy ktoś z was ma ich internet w białymstoku ? Tak pytam, ponieważ szukam dla siebie dobrego i niezawodnego dostawcy, który oczywiście też będzie mieć niewygórowane ceny. Czy warto zatem na nich postawić? Co możecie mi napisać na ich temat?