Książki nowe czy używane?

Jakie jest Twoje hobby? Co robisz po pracy? Co sprawia Ci przyjemność? Dołącz do społeczności ludzi, którzy podzielają Twoje zainteresowania!
Awatar użytkownika
marcin-65

Książki nowe czy używane?

Post autor: marcin-65 »

Witajcie. Wolicie kupować nowe czy używane książki? Ostatnio doszedłem do wniosku, że nowe wydania są naprawdę drogie i nie opłaca się ich kupować. Jakie wy macie zdanie?
Awatar użytkownika
Danisław

Re: Książki nowe czy używane?

Post autor: Danisław »

To fakt, ceny nowych książek są wysokie, dlatego ja stawiam na używane. Skoro już o tym mówimy, to mogę polecić antykwariat literacki24.pl. Mają w sprzedaży ponad 40 tysięcy tytułów, więc nie ma najmniejszego problemu, żeby znaleźć tam coś dla siebie ;)
Awatar użytkownika
Tereska087

Post autor: Tereska087 »

Zazwyczaj kiedy chcę zakupić jakąś książkę wybieram nowe z księgarni - https://www.ibuk.pl/fiszka/199906/ten-dzien.html Głównie dlatego, że zakupione książki stawiam na półce i stanowią one ozdobę salonu. Jakoś zawsze po zakupie ciężko mi się z nimi rozstać, a jak książka jest dobra to wracam potem do niej nie raz.
adika

Post autor: adika »

Używane książki są zazwyczaj w porządku, ale często może być trudno znaleźć te, których akurat potrzebujesz. Dlatego czasami jesteś zmuszony kupić nową, jak na przykład "Astrology For Beginners" autorstwa Karen Brown. Choć droższa, nowa książka może być niezbędna, aby uzyskać najświeższe informacje i materiały.
Xama

Post autor: Xama »

Witaj! To naprawdę interesujący temat. Wiele osób ma różne preferencje co do kupowania książek nowych lub używanych. Oto kilka argumentów, które często pojawiają się w tej dyskusji:

Zalety kupowania nowych książek:

Stan: Nowe książki są w idealnym stanie, bez zagięć, zarysowań czy notatek na marginesach.
Wsparcie dla autorów i wydawców: Kupując nowe książki, finansowo wspierasz autorów i wydawców, co pozwala im tworzyć więcej treści.
Dostępność: Najnowsze tytuły są zazwyczaj dostępne tylko jako nowe.
Zalety kupowania używanych książek:

Koszt: Używane książki są zazwyczaj znacznie tańsze, co jest atrakcyjne, jeśli budżet jest ograniczony.
Ekologia: Kupując używane książki, przyczyniasz się do redukcji odpadów i mniejszego zapotrzebowania na nowe zasoby.
Unikatowość: Czasami można znaleźć prawdziwe perełki, które nie są już drukowane.
Osobiście uważam, że obie opcje mają swoje miejsce, w zależności od preferencji i sytuacji. Czasem warto zainwestować w nową książkę, szczególnie jeśli chodzi o ulubionego autora czy bardzo oczekiwany tytuł. Natomiast jeśli chodzi o czytanie dla przyjemności i nie zależy Ci na najnowszych wydaniach, używane książki mogą być równie satysfakcjonujące.
qlara

Post autor: qlara »

Wolę nowe książki, dlatego kupuję je w księgarni internetowej, gdzie są świetne ceny i bogaty asortyment. Nowe książki mają dla mnie szczególną wartość - są w idealnym stanie, pachną świeżością i mogę być pierwszym czytelnikiem, który odkrywa ich treść. Księgarnia internetowa oferuje szeroki wybór tytułów, dzięki czemu zawsze mogę znaleźć coś interesującego i dostosowanego do moich potrzeb.
laura910

Post autor: laura910 »

Książki nowe czy używane? Dla mnie nie ma to większego znaczenia, ale zazwyczaj wybieram te nowe. Powód jest prosty – często nie ma dostępnych używanych egzemplarzy książek, które lubię. Nowe książki zapewniają mi pewność, że znajdę dokładnie to, czego szukam, a do tego cieszę się świeżością i nieskazitelnym stanem każdej nowej książki. W księgarni internetowej zawsze mam szeroki wybór najnowszych tytułów, co sprawia, że łatwiej jest mi znaleźć coś interesującego. Zakupy online są wygodne i szybkie, co pozwala mi spędzać więcej czasu na czytaniu i odkrywaniu nowych historii. Zazwyczaj te książki kupuje tutaj -> https://matfel.pl/pol_m_Ksiazki_Slowniki_Biograficzne-23903.html
Awatar użytkownika
guerlainka

Post autor: guerlainka »

Znalazłam nie tak dawno https://www.facebook.com/profile.php?id=100078505357216 i muszę przyznać, że oferowane tam audiobooki są niezwykle wciągające. To idealny wybór na długie, jesienne wieczory.
ODPOWIEDZ